Лемківський скульптор Іван Мердак

Сьогодні в експозиції Скалатського замку на Тернопільщині можна оглянути унікальні шедеври лемківського скульптора Івана Мердака. Народився на Лемківщині в селі Райське Ліського повіту Підкарпатського воєводства на лівому березі річки Сян в родині ковалів. У 1946 році був переселений в село Королівка Борщівського району Тернопільської області. З 1965 до 2002 року мешкав і працював у Тернополі. Останні роки свого життя провів на Херсонщині, де був похований у 2007 році.

Іван Мердак з фільму “Світло нев’янучого саду” Тернопільського обл. телебачення, 1998 р.

                Більшість його творінь реалізовано в 70-80-х роках XX ст. З 1972 року займався різьбою по дереву та коренепластикою, яка передбачає двох авторів –  природу та людину. Звернення до кращих лемківських традицій та україноцентричної тематики не вітались в радянський період. «В мене історична тематика десь давно сиділа, але в ті часи тяжко було мені проштовхнутись з цим, бо тоді було модно доярка, свинарка, виробнича тема, але я ніколи не зраджував. Почав з Нестора Літописця, потім пішли київські князі, наші предки», – казав пан Іван в інтерв’ю для обласного Херсонського телебачення.

Іван Мердак “Ісус в терновому вінку

І тільки в часи перебудови його творчість отримала офіційне визнання. У 1989 році указом Президії Верховної Ради УРСР «за заслуги у розвитку і пропаганді самодіяльної народної творчості, високу професійну майстерність присвоєно почесне звання заслужений майстер народної творчості Української РСР».  У тернопільській картинній галереї експонується його улюблена дерев’яна скульптура «Іван Вишенський» (1975 р.). Серед творів Івана Григоровича Мердака портрети історичних діячів — «Нестор Літописець», «Ярослав Мудрий», «Данило Галицький»; народні герої — «Захар Беркут», «Устим Кармелюк», «Олекса Довбуш»; класики української літератури — «Тарас Шевченко», «Леся Українка»; поетично-фольклорні образи персонажів «Лісової пісні» Лесі Українки та  рідна Лемківщина «Старий лемко», «Рідна оселя», «Лемківські вечорниці», «Лемкиня» та ін.

  Митець вклав душу у свої творіння і мав надію на відродження України та її мистецтва.


               Галина Водяк для etnogenez.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Translate »