Ethnogenesis.UA

Походження українців. ДНК – шлях в історію. Історичне дослідження – Водяк Г.Р.

Цікаві факти історії

Які хвороби ми успадкували від неандертальців?

Депресія, шизофренія, ожиріння і ревматизм успадковані від неандертальців. Таких висновків дійшли вчені, що займаються відновленням стародавніх геномів.

Науковці Kay Prüfer, Cesare de Filippo і ряд інших у 2017 році  опублікували в журналі  Science статтю « A high-coverage Neandertal genome from Vindija Cave in Croatia»,  що в перекладі дослівно означає «Високе охоплення неандертальського геному з печери Віндія в Хорватії.

До цього часу більшість проаналізованих викопних решток неандертальців не могли гарантувати високу якість послідовності геномів. Для реконструкції історії та визначення ступеня генетичного вкладу неандертальців в ДНК сучасних людей необхідно було знайти і дослідити решти палеоантропів, близьких до центру географічного ареалу та до часу ймовірного змішування з людьми.

У печері Віндія в Хорватії знайдено одні з найкраще збережених решток неандертальців у світі. Вченим вдалось розшифрувати 2 мільярди нуклеотидів, що повторюються. Це стало основним джерелом розкодування генома неандертальця. ДНК індивідуумів з цієї печери розшифровано на 63%.  

         Раніше єдиний неандертальський геном, який був послідовний до високої якості, був виявлений у палеантропа в Південному Сибіру. Тепер вчені просквенували геном жінки Неандертальця,  яка жила  ~ 50 тис. років тому в Печері Віндія, Хорватія до ~ 30-кратного геномного покриття.  Цей аналіз показав, що  неандертальського населення  було не так вже й багато у порівнянні  з людською популяцією. Також вчені виявили,  що піддослідна була більш тісно пов’язана з неандертальцями, які змішувались з предками сучасних людей, що живуть за межами Африки.

         А тепер найцікавіше. Якими ж хворобами нас нагородили неандертальці? Сквенування неандертальського ДНК виявило  варіанти пов’язані з:

  • рівнем холестерину ЛПНП (rs10490626)
  • засвоєнням вітаміну D (rs6730714),
  • порушенням харчування (rs74566133),
  • накопиченням вісцерального жиру (rs2059397),
  • ревматоїдний артрит (45475795),
  • шизофренія (rs16977195)
  • відповідь на антипсихотичні засоби та наркотики (rs1459148).

Тобто, якщо надмірна вага і жирові відкладення у вас викликають депресію, то ви вже по двох пунктах трішки  неандерталець. Це жарт. Насправді, неандертальські гени – це не тільки хвороби і зовнішність. Ми їм завдячуємо зміцненим імунітетом, що дозволило вижити людству в умовах євразійського клімату.  Для прикладу, вісцеральний жир – зігріває внутрішні органи, створює навколо органів м’яку подушку, підтримує їх у потрібному положенні, позбавляє струсу внутрішні органи під час руху. Головне дотримуватись пропорції: 10 % – вісцеральний жир, 90%. – підшкірний. Пам’ятайте, що  надлишок того добра точно намалює  у ваших аналізах  підвищений рівень холестерину, бо цей жир  просочується в кровотік. І тут же слідом за ними в двері постукають серцеві напади, задишка, підвищений тиск, цукровий діабет.

Більш детально про те, як на нас впливають гени неандертальців, ви можете прочитати BBS News Ураїна. В цій статті, опублікованій у 2015 році, описано результати досліджень відомого шведського вченого Svante Pääbo, одного з засновників палеогенетики, який багато працював над неандертальським геномом.

Я не знаю, що заставило вчених прийти до всіх цих медичних висновків по геномному внеску неандертальців в наше здоров’я. Дивує лише одне. А африканці хіба цими всіма болячками не уражені? Адже в їх геномі не знайшли слідів змішування з цими палеантропами? Риторичне запитання. Чи не так?

Хоч би там що, а вчені впевнені, що неандертальці  на сьогодні  -найближчі еволюційні родичі всіх сучасних людей.  Розшифровка стародавніх геномів забезпечує унікальний погляд на біологію та історію людини.


Homo-neanderthalensis-в-музеї-Неандерталії-Меттман-Німеччина-монтаж
автор: By UNiesert/Frank Vincentz (montage: Abuk SABUK), CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Автор: Галина Водяк

3 коментарі до “Які хвороби ми успадкували від неандертальців?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Translate »