Кроманьйонець з Румунії з близьким неандертальським предком

В Румунії знайшли найближчого праправнука від контакту представниці роду людського з  неандертальцем. Скільки б ми не вірили в те, що між людиною і палеантропами існувала репродуктивна ізоляція, проте наука далі про своє. Кажуть, все таки було схрещування між різними популяціями. Ще й після цього потомство залишилось. Щоправда, нащадки героя цієї публікації не дожили до наших днів.

https://www.nature.com/articles/nature14558

В Карпатських горах над Дунаєм у печері Пештера-ку-Оасе (Румунія) виявлені останки кроманьйонців, вік яких становить 35-42 тис. років тому.

Щелепа, виявлена ​​в печері, досить масивна і деякими дослідниками помилково приписувалася неандертальцю. Аналіз ДНК щелепи Oase 1, знайденої археологами в 2002 році, показав, що даний індивід чоловічої статі, що жив 40 тис. років тому. Найцікавіше, що цей Homo sapiens мав в числі своїх недавніх предків неандертальця (в попередніх 4-6 поколіннях). Oase 1 був володарем мітохондріальної гаплогрупи N. У нього спочатку була визначена Y-хромосомна гаплогрупа F, але в 2016 році  визначили нижчу Y-хромосомну –  K2a *, споріднену гаплогрупою NO, як у Усть-Ішимськогої людини.

Як вважається, неандертальці зникли в Європі приблизно 39 000-41 000 років тому, але вони залишили 1-3% ДНК в геномі сучасних людей в Євразії. Вчені проаналізували ДНК людини давністю 37 000-42 000 років з Peştera Cu Oase, Румунія. Хоча зразок містить невелику кількість людської ДНК, вони використали стратегію збагачення, щоб виділити маркери, які є інформативними щодо його відносин з неандертальцями та сучасними людьми. Дослідники виявили, що по порядку 6-9% генома індивідуума Oase походить від неандертальців, більше, ніж у будь-якої іншої сучасної людини, послідовність нуклеотидів  якої на сьогоднішній день досліджено. Три хромосомні сегменти роду неандертальців складають понад 50 сантиморганів, що свідчить про те, що у цієї особи був неандертальський предок зовсім недавно, від чотирьох до шести поколінь тому. Проте індивідуум Oase не поділяє більше алелей з пізнішими європейцями, ані зі східними азіатами, що свідчить про те, що нащадків цей кроманьйонець після себе не залишив.

Зреферувала Галина Водяк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Translate »