Чума? Найбанальніша версія загибелі Трипільської цивілізації.

Найдавніший штам чумної палички виявили в неолітичному похованні на заході Швеції. Вік остеологічних знахідок двох осіб становив 4900 років тому. Ну, і до чого тут Україна і трипільці? – скажете ви. Ні до чого, але в науковому світі це питання викликало бурхливі дискусії.

«Чума пов’язана з таємничим занепадом перших фермерів Європи».  Під таким заголовком опублікована стаття в науковому журналі Natur  від 06.12.2018 року. Дослідженням керував Саймон Расмуссен, провідний біолог Копенгагенського університету.

Щойно науковці зробили припущення, що найдавніші штами чуми мали всі шанси з’явитись в середовищі неолітичних хліборобів Європи, тут же цю новину підхопили інформаційні сайти. «Чума знищила перші цивілізації Європи». «Чума могла прийти в Європу з території сучасної України». «Україну назвали батьківщиною самої страшної хвороби Землі». Збудник чуми проник в Європу з територій сучасної Молдавії, України, Румунії». Такими заголовками рясніють простори інтернету.

«Причини занепаду  Трипільської цивілізації? Ось вона, сенсація! Чума! Ааааа… Вони ж, трипільці, ще й поселення свої спалювали…Он де вона, причина!» –  Приблизно такий лейтмотив більшості публікацій про цю знахідку.

Насправді, вчених здивував вік знахідки бактерії Yersinia pestis. Штам шведської чумної палички вже існував 5700 років тому і відрізнявся від інших степових гілок.   Раніше вважалось, що чуму в Європу принесли кочівники 2800 років до н.е. з євразійських степів, а саме представники ямної культури. А виявляється чорна смерть вже хазяйнувала на континенті, ще до їх приходу. Та ще й генетично носії патогенних бактерій належали до корінних європейців кам’яного віку.  І тут всі згадали про трипільців. Чого ж їхня цивілізація почала занепадати 5,5 тис.років тому? Досі це було риторичним запитанням. А тепер до теорій про посуху та війни добавилась моровиця.

В журналі Cell від 6 грудня 2018 року Nicolas Rascovan, Simon Rassmusen та ряд інших учених виклали результати обговорень ймовірних витоків найдавнішого штаму чуми. В ході дискусій прозвучала така ідея: «Ми пропонуємо розглядати мегапоселення “Трипілля” як найкращого кандидата на виникнення предків  найбільш базальних ліній чуми, які швидко розгалужуються та мігрують, породжуючи Gok2, бронзовий вік та інші базальні лінії (наприклад, 0.PE7 і 0.PE2).»

Насправді, ніяких доказів зародження моровиці на території України в період неоліту НЕ ІСНУЄ. Просто тенденцію поширення чуми в мегаполісах перетворили на закономірність. А окрім Кукутень-Трипільської спільноти в цей час у Європі не існувало цивілізацій. Ось і вся наука.

Поселення трипільців містили від 10 000 до 20 000 чоловік. Висока щільність людей і тварин створили сприятливі умови для поширення інфекційних захворювань. Археологічні дані цих місць показують ознаки поділу праці та зародження торгівлі. І саме, торговці, на думку дослідників, могли принести штами чуми у Швецію. Не всі розділяють цю точку зору. Це правдоподібно, що чума виникла в мегаполісах, стверджує Філіп Штохаммер, археолог в Мюнхенському університеті Людвіга Максиміліана в Німеччині. Але він не бачить, яким чином міжміські торгові мережі могли стимулювати його поширення. “Якщо ви потрапите в чуму, то не йдете і не подорожуєте на кілька сотень кілометрів. Ви помрете “.

Йоханнес Крауз, палеогенетик Інституту Макса Планка з науки про історію людства в Йєні, Німеччина, більш критичний і вважає, що пропозиції не підкріплені даними. “Автори спекулюють питанням про появу чорної смерті у Центральній  та Східній Європі та поширенні її через торгівлю. У них немає геномів чуми звідти “, – говорить він.

Крім версії про зародження смертельних інфекцій в великих мегаполісах вчені озброїлись даними генетичних досліджень. Виявляється представники культури Кулястих Амфор були нащадками трипільців. І саме вони так далеко мандрували, аж до Швеції.   «Результати аналізів геномів людини також показали, що популяція Gökhem2 [i] – (G6B) істотно не відрізняється від культур Кулястих амфори (G7) і трипільської (G8) (двостатевий t-тест, значення p = 0,21 та 0,44) ( малюнок ), що, ймовірно, вказує на генетичну безперервність та зв’язок, що потенційно може пояснити маршрут розсіювання збудника.»

Генетична безперервність і зв’язок трипільців, представників культури кулястих амфор і частини неолітичного населення Швеції, на думку авторів, потенційно може пояснити маршрут поширення збудника чумної палички. Може, але не факт. Аж поки не знайдуть хоча б якийсь слід моровиці в археологічних поселеннях трипільців.

Хто його знає який бабак, білка, вовк чи миша  принесли ту блоху, що заразила мешканців Гьокхема чорною чумою? Хоча є версія, що найдавніші штами чуми, блохи ще не могли переносити.  Ймовірно поширення патогенних бактерій  відбувалось повітряно-крапельним шляхом від людини до людини та ще не мало характеру пошесті.  І де сталась 10 000 років тому  мутація, яка перетворила майже нешкідливу  псевдотуберкульозну паличку, що мешкає в ґрунті та  викликає легке захворювання кишково-шлункового тракту, в монстра з косою, ім’я якій  Yersinia pestis? На це питання відповіді ще не знайшли.

[i] Гьокхем – історичний район в провіції Вестергьотланд на заході Швеції.

Автор: Галина Водяк

5 thoughts on “Чума? Найбанальніша версія загибелі Трипільської цивілізації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Translate »