Святий Франциск та історія появи сцени Різдва Христового. Шопка та вертеп з’явились у 1223 році в Італії

Щороку Різдвяні свята перетворюються на дивовижну театральну  феєрію народження Христа.  В убогій яскині в яслах на сіні —  Ісус немовлятко  з  його родиною, пастухами,  трьома волхвами та, неодмінно, з волом та віслюком. Такі різдвяні сцени у вигляді шопки або живого вертепу ми спостерігаємо на вулицях рідного міста та у кожній церкві. А чи відомо, коли та де з’явилась ця традиція?

Африканський вертеп
Автор: Di Lokilech – Opera propria, Ліцензія –  CC BY-SA 3.0

Універсальний образ  божого немовляти в убогій стаєнці  створили понад  1200 років після народження Ісуса.  Сцену Різдва започаткував засновник Ордену Францисканців, святий Франциск Ассізький в 1223 році.  Францисканці постулюють   любов до ближнього, бідність, безкорисність, благодійність та цноту, через що їх  називають католицьким орденом, що жебракує, або орденом братів менших. В Україні відомий з XIII ст., зокрема у Львові та Києві. Саме францисканці брали безпосередню участь у переговорах короля Данила Галицького з  папою Римським.

Найдавніший портрет Франциска (S.Francesco),
засновника Францисканського ордену  (1182 – 1226 рр). Робота XIII ст.
Ліцензія – загальнодоступне надбання.

В невеликому італійському  селищі  Греччо святий Франциск організував першу в історії вертепну виставу, де персонажами були справжні люди та тварини. Вже наступного року в 1224 році у святого відкрились рани Христові. Це був вперше задокументований та визнаний церквою випадок стиґматів.

На картині 1295 року з базиліки в м.Ассізі зображено, як він готує ясла для немовляти. Все це дійство Франциск організував з дозволу папи Римського для розпалення в душах вірян відданості до святості народження Христа. Згідно з  легендою різьблена лялька  ожила в обіймах святого, коли він її вкладав в ясла та почала плакати, а сіно стало цілющим не лише для тварин, але й людей.


До речі, найдавніші релігійні тексти не згадують про наявність жодних тварин біля ясел з дитятком божим. Євангеліє від Матвія та Євангеліє від Луки, написане між 80 роками н.е. та 100 р. н.е., містять деталі народження Ісуса, включаючи те, що він народився у Вифлеємі під час правління царя Ірода. Коли пастухи пішли до Вифлеєма, вони знайшли там Марію та Йосипа, та Дитинку, що в яслах. Також відома  історія про трьох мудреців або волхвів, які прийшли вклонитись новому Царю та принесли  дарунки із золота, ладану та миро.

Найдавніше зображення Діви Марії з маленьким Ісусом
в катакомбних похованнях в Римі II-IV ст. Невідомий художник III ст.

 Тварини, а саме віл та осел,  вперше починають з’являтися в релігійних текстах приблизно у сьомому столітті. В Євангеліє від Матвія описано як «найсвятіша Марія вийшла з печери та, зайшовши до стайні, помістила дитину в ясла, а віл та осел обожнювали Його». Там же є й оповідь про наказ царя Ірода повбивати всіх немовлят віком до двох років.. Ісус, Марія та Йосип були змушені тікати в Єгипет. За визнанням того, що Ісус, Марія та Йосиф самі були біженцями, в останні роки деякі церкви використовували свої сцени Різдва Христового як форму політичного активізму.

Поклоніння волхвів. Бароковий вертеп у Німеччині. 1704 рік.
Експозиція в абатстві  Gutenzell (Швабія)
Di Photo: Andreas Praefcke – Fotografia autoprodotta,  Ліцензія – CC BY 3.0.

Так з’явилась популярна сьогодні різдвяна історія. Вона продовжувала поширюватися в межах християнської культури після смерті Франциска. У 1291 році папа Миколай IV, перший папа францисканців, наказав встановити постійну сцену Різдва в Санта-Марії Маджоре, найбільшій церкві, присвяченій Діві Марії в Римі.

Вертеп в Україні зародився в барокову добу XVII ст., спочатку у вигляді лялькового театру, а згодом перетворився на справжній вуличний театр. Ну а традиція встановлення різдвяної шопки, що зображає Вифлеємську стайню, найпопулярніша в Західній Україні. Перейняли ми її у сусідів римо-католиків, поляків. Та й колядки у нас подібні. Але обряд коляди, окрім того, є позацерковним звичаєм та походить з давніх язичницьких часів. В ніч на 25 грудня – дохристиянське свято народження Сонця, яке з приходом християнства змінило акцент на святкування Різдва Христового. Щойно на небі з’явиться перша зоря, християни розпочнуть свою Святу Вечерю, після якої в кожній хаті залунає коляда  —  прославлення народження  Божого Дитяти.

Ясла. Королівський палац в Казерті (Південь Італії)
Автор Sailko. Ліцензія –  CC BY-SA 3.0

Фрагмент вертепу з Неаполя (18 століття), експонованого у Музеї де-Ру-де-Руан, у Франції. Ліцензія СС0 – загальнодоступне надбання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Translate »