В геномі неандертальців не виявили слідів ДНК сучасної людини. А що у нас?

Вже кілька десятиліть дослідники намагаються поставити крапку в питанні, чи були статеві контакти між неандертальцями і кроманьйонцями  і чи могли вони залишити потомство. Я свою думку з цього приводу описала в статті «Кроманьйонець – наш найдавніший предок». Але час звернутись до авторитетних видань.

Вчені Інституту еволюційної  антропології ім. Макса Планка (Німеччина) дослідили геноми 5 неандертальців, які жили в Єропі одночасно з людиною сучасного типу і не виявили в їх геномі слідів Homo sapiens.

https://www.nature.com/articles/nature26151

         Схоже, що обмін генами був одностороннім. Гра в одні ворота?

         Дослідження останніх років виявили, що в більшості сучасних людей, крім мешканців Африки, присутні 2-3% неандертальських генів. Неандертальці примудрились їх нам залишити, навіть попри те, що розміри їхньої популяції були мізерними. Це також розшифровують через взірці ДНК. Залишки останніх неандертальців на Землі були знайдені в печерах Віндія, Межимайська, Гойє, Ле-Коте в Хорватії, на Кавказі, в Бельгії і Франції. Всі вони померли приблизно 45-39 тис. років тому. Як виявилось вони були близькими родичами тих же неандертальців, що жили в Європі 75-100 тис. років тому. Саме це і  свідчило про незначну кількість населення їхнього виду.

https://www.eva.mpg.de/documents/AAAS/Pruefer_High-coverage_Science_2017_2486633.pdf

Ось така вона «пізньо-палеолітична  любов».  От такі то ті неандертальці. Нам дітей наробили, а самі щезли з лиця Землі 27 тис. років тому.  А ше пишуть мудрі голови, що 650 тис. років тому у нас з ними були спільні мама й тато. Потім 400 тис. років вкрите темрявою. То, певно, інопланетяни хазяйнували. І на тобі… 230 тис.років тому на горизонті історії вимальовується неандерталець в Європі і Азії і 200 тис. років тому – людина розумна в Африці. Ну і тут все почалось. Не сиділось тим людям в Африці, понеслись по світу. Тепер досліджують, якими ж то хворобами неандертальці нас нагородили? Але це вже інша тема. 

Які хвороби ми успадкували від неандертальців?

Автор: Галина Водяк

One thought on “В геномі неандертальців не виявили слідів ДНК сучасної людини. А що у нас?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Translate »